Dékáni Kérelem

Ezen kérvénnyel olyan kirívó eseteket lehet áthidalni, amikre egyébként, nem lenne lehetőség. Bármilyen méltányolható helyzetre beadhatod, fontos azonban, hogy a kérvény benyújtása után, azt még el is kell fogadnia az intézménynek.

Dékáni kérelmet egyetlen egyszer lehet felhasználni, érdemes tehát megfontolni, hogy mikor és mire használod el, mindemellett benyújtáskor kell adni egy (erős) indokot, hogy miért szeretnéd azt, amit. Amennyiben a kérvény nem kerül elfogadásra, a lehetőség nem veszett el, másra felhasználatod.

Fontos tehát nem az első félévekben elhasználni ezt a lehetőséget, és a későbbiekben is mérlegelni, hogy mikor élsz vele.

[TVSZ VI. fejezet 53.§ - Méltányosság gyakorlása]

Hallgatói Nyilatkozat

A hallgatói nyilatkozat (korábbi nevén hallgatói szerződés) aláírásával két kötelezettséget vállalsz:

 • A képzési idő legfeljebb másfélszeresén belül megszerzed a diplomádat, illetve
 • A végzést követő húsz évben legalább a államilag támogatott tanulmányaiddal egyenlő ideig hazai munkaviszonyban dolgozol.

Ha kicsúszol az időből, vissza kell fizetned az állami ösztöndíj felét, ha pedig nem teljesíted a hazai munkavégzésre vonatkozó kötelezettséget, a teljes összeget.

A hallgatói nyilatkozatot minden állami ösztöndíjas helyre felvett hallgatónak alá kell írnia, akár nappali, esti vagy levelező munkarendre, alap-, osztatlan vagy mesterszakra, illetve felsőoktatási szakképzésre került be.

Ha önköltségesként tanulsz, a plusz félévek tandíján kívül semmit nem kell fizetned, ha túlcsúszol. További részleteket az egyéb kötelezettségekről, kérelmekről, fellebbezésről itt találsz.

Hallgatói jogviszony megszűnése, elbocsátás

Megszűnik a hallgatói jogviszonyod, ha:

 • a megszerzett kreditpontok száma a beiratkozását követő 4 aktív félév elteltével nem éri el az 55 kreditet,
 • egy évközi jegyes tárgyra hat elégtelen került beírásra,
 • egy vizsgás tárgyból kimeríted a hat vizsgaalkalmat.

A tárgyfelvételeidet és az elhasznált vizsgaalkalmak számát a Neptunban figyelemmel kísérheted.

Abban az esetben, ha elbocsátanának és nem vagy biztos benne, hogy ezt jogszerűen teszik, mindenképp kérd a Kandó HÖK segítségért!

Kérvények

Hivatalos úton történő intézkedéseket kérvények segítségével tudsz végrehajtani. Több dologra adható be kérvény, melyeket innen tölthetsz le, vagy innen. Emellett a Neptun kérvénykezelőjét kell használnod (Ügyintézés/Kérvények), ahová szép lassan átköltözik az összes dokumentum. Már most is csak a Neptunon keresztül tudsz pénzügyi korrekciós kérvényt beadni, illetve nyilatkozatot tenni a költségtérítési díj fizetéséhez. A Neptunon található kérvényekről itt találsz információt.

Íme, néhány példa, amely esetekben kérvényt kell letöltened, majd a TO-n beadnod azt:

 • Utólagos tantárgy törlés kérvényezéssel lehetőséged van arra, hogy különböző okok miatt leadj egy tárgyat, már a tárgyfelvételi időszakon kívül. Erre a szorgalmi időszak első két hetében van lehetőséged.
 • Utólagos tantárgyfelvétel kérvénnyel szintén a szorgalmi időszak első két hetében élhetsz.

Fontos megjegyezni, hogy a kérvények szolgáltatási díjkötelesek, azaz fizetned kell beadásukkor!

Kihez fordulj probléma, kérdés esetén

Kérvényekkel, diákigazolvánnyal, igazolásokkal, költségtérítéssel:

Szociális támogatással kapcsolatban:

Oktatókkal, tárgyakkal, vizsgákkal kapcsolatos probléma esetén:

 • Erős Annamária, mb. Józsefvárosi érdekvédelmi ügyekért felelős elnökségi tag
 • Szabó Viktor, Óbudai érdekvédelmi ügyekért felelős elnökségi tag

Ösztöndíjakkal kapcsolatban:

Nincs elég hely, nem tudsz felvenni egy kurzust Neptunban:

 • Érintett tárgyfelelős
 • Tárgyat oktató intézet adminisztrátora.

A tárgyfelelős kilétét megtalálod a Neptunban, illetve a tantárgyprogramban.

Passzív félév

Passzív félév alatt nincs aktív hallgatói jogviszonyod, tehát diákigazolvánnyal sem rendelkezel (ha már van, matricát nem kaphatsz rá). A passzív félév nem számít bele az állami ösztöndíjas félévekbe. Passzív félévet maximum kétszer lehet kérvényezni egymás után, amely a regisztrációs héten tehető meg a tanulmányi osztályon leadott kérelemmel, összesen pedig 4 alkalommal. Fontos, hogy kérvényt adj le, hiszen ha nem veszel fel tárgyakat, automatikusan elbocsátanak!

Ez a képzési idő fele, felfele kerekítve: 7/2 = 4. Indokolt esetben a kar Dékánja további két félévet engedélyezhet. Ennek kérvényezéséről a kérvények pontban olvashatsz bővebben lentebb.

[TVSZ III. fejezet 26.§ - A hallgatói jogviszony szünetelése]

DÉKÁNI KÉRELEM

Ezen kérvénnyel olyan kirívó eseteket lehet áthidalni, amikre egyébként, nem lenne lehetőség. Bármilyen méltányolható helyzetre beadhatod, fontos azonban, hogy a kérvény benyújtása után, azt még el is kell fogadnia az intézménynek.

Dékáni kérelmet egyetlen egyszer lehet felhasználni, érdemes tehát megfontolni, hogy mikor és mire használod el, mindemellett benyújtáskor kell adni egy (erős) indokot, hogy miért szeretnéd azt, amit. Amennyiben a kérvény nem kerül elfogadásra, a lehetőség nem veszett el, másra felhasználatod.

Fontos tehát nem az első félévekben elhasználni ezt a lehetőséget, és a későbbiekben is mérlegelni, hogy mikor élsz vele.

[TVSZ VI. fejezet 53.§ - Méltányosság gyakorlása]

Diákigazolvány

Diákigazolványod csak akkor számít érvényesnek, ha aktív tanulmányi státuszban vagy (tehát passzív félév alatt nem ). A félévet megkezdve szinte egyből tanácsos leadni rá az igénylést mivel elég hosszadalmas folyamat, amíg a kezedhez kapod. Az igénylést csak egyszer kell leadni, utána félévenként új matricát kapsz rá. Részletes leírást és útmutatást az igénylésről itt találsz.

Fontos: ideiglenes diákigazolványt csak akkor tudnak kiállítani számodra, ha a diákigazolványigénylést már leadtad!

Szabályzatok

A tanulmányaidat érintő szabályokról, mint például a vizsgákról, ZH-król, átsorolásról a Tanulmányi, és Vizsga Szabályzat rendelkezik, röviden a TVSZ.

Az általad fizetendő díjakról és a számodra nyújtható támogatásokról az egyetem Hallgató juttatási és térítési szabályzata (JUTTÉR) rendelkezik.

Az Óbudai Egyetem egyéb szabályzatait itt találod.

Teremkódok jelentése

Kód Épület
AB Árpád Gimnázium B épület, Nagyszombat utca
BA Bécsi út A épület, NIK
BC Bécsi út C épület, Kandó mozdonyos épület
D Doberdó út
KC Kiscelli utca C épület
N Népszínház utca
S Székesfehérvári telephely
TA Tavaszmező utca A épület, főépület
TB Tavaszmező utca B épület
TC Tavaszmező utca C épület, udvari téglaépület
TG Tavaszmező utca G épület, Keleti kar új épülete

Átsorolás

Az egyetemi hallgatói jogviszonynak vannak feltételei, amelyeknek meg kell felelned, ilyenek például az elvárt kreditek. A teljesített tárgyakért kreditek járnak, amelyeknek fontos szerepe van, ugyanis, ha nem éred el a megfelelő kreditmennyiséget bizonyos időközönként, akkor önköltséges képzésre kerülsz (amennyiben eddig állami ösztöndíjason voltál), illetve akár elbocsátásban is részesülhetsz.

A két fő kritérium a krediteket illetően:

A beiratkozást követően 4 (aktív) félév alatt 55 kreditet kell teljesíteni, ha ez nincs meg, akkor azonnal elbocsátanak. Ez vonatkozik mind állami ösztöndíjas mind pedig önköltséges képzésre.

Emellet, az államilag támogatott képzésen maradás feltétele:

2016.09.01. előtt beiratkozottak számára

 • Két aktív félév alatt teljesítened kell az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség felét. Ha nem teljesíted, akkor önköltséges képzésre sorolnak át. [TVSZ 78. § (7)]

2016.09.01. után beiratkozottak számára

 • Két aktív félév alatt 36 kreditet kell teljesítened és a lenti táblázat szerinti átlagt el kell érd. Ha nem teljesíted, akkor önköltséges képzésre sorolnak át.

Ez nem csak az első év végén kell teljesítened, hanem minden évben. Így a 2. vagy 3. éved végén is átsorolhatnak akár.

Fontos, hogy átsorolás mindig csak a tanév végén van, és csak akkor sorolhatnak át, ha az őszi és tavaszi féléven is aktív voltál!

Képzési területSúlyozott tanulmányi átlag az adott időszakban    
 2016.09.01. és2017.09.01. és2018.09.01. és2019.09.01. és2020.09. 01-től
 2017.08.31. közötti időszak2018.08.31. közötti időszak2019.08.31. közötti időszak2020.08.31. közötti időszak 
informatika2,252,52,7533
műszaki2,252,52,7533

Ha átkerültél önköltséges képzésre, később van lehetőséged visszakerülni állami ösztöndíjasra képzésre. Ennek feltétele, hogy rendelkezz legalább két aktív félévvel, amelyeket a karok és központok által meghatározott tanulmányi eredménnyel zártál. Erről a Tanulmányi Osztálytól kaphatsz tájékoztatást. [TVSZ II. fejezet 19.§ - Besorolás, átsorolás]

Állami ösztöndíjas félévek

Alapképzésben (BSc) és mesterképzésben (MSc) összesen – tizenkét féléven át folytathatsz a felsőoktatásban tanulmányokat magyar állami (rész) ösztöndíjas képzésben.

Mindkét képzés támogatása maximum 2 félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje, azaz itt a Kandón:

 • BSc képzés 7 félév, tehát 7 + 2 = 9 félévet támogat az állam.
 • MSc képzés 4 félév, tehát 4 + 2 = 6 félévet támogat az állam.

Ha például a BSc képzésedet 9 félév alatt fejezed be, akkor MSc-re már csak 3 támogatott féléved marad. A további féléveket önköltséges képzésen folytathatod

Ha egy másik felsőoktatási intézményben már elkezdted tanulmányaidat, és ezek után jelentkeztél át ide, akkor az állami ösztöndíjas félévekből ezt le kell vonni. Tehát például, ha máshol jártál már 3 félévet, akkor az állami ösztöndíjas keretből le kell vonnod ezt a számot, vagyis 12 – 3 = 9 féléved marad.

FőoldalHírekGuideÖsztöndíjKapcsolat